De vakantieperiode breekt weer aan en dat betekent dat veel mensen zullen reizen om bij hun vakantiebestemming te komen.

Voor sommige van ons is het reizen iets om tegenop te zien, vanwege de gevoeligheid voor reisziekte die op de loer ligt.

De reisziekte is eigenlijk meer een bewegingsmisselijkheid doordat het evenwichtsorgaan (in ons oor) zich tegengesteld gedraagt aan wat we visueel (dus met onze ogen) corrigeren als we worden getransporteerd bijvoorbeeld met een auto, bus, vliegtuig of een ander vervoermiddel.

Zodra het vervoermiddel tot stilstand komt en we kunnen uitstappen is de misselijkheid vrijwel direct weer verdwenen.

Om de misselijkheid tegen te gaan kunnen we natuurlijke middelen inzetten.

Kruiden die hier geschikt voor zijn:

“Gember”

De wortelstok van gember bevat etherische oliën en gingerol. Deze stoffen helpen tegen lichte misselijkheid. De gember kan het beste vers worden toegepast. Schil de wortel en snijdt hier een dunne plak van hierop te kauwen verminderd de misselijkheid. Ook het eten van gekonfijte gember kan helpen.

 

“Basilicum”

De etherische oliën in basilicum kunnen de maag tot rust brengen. Hierdoor verdwijnt of verminderd de misselijkheid. Basilicum kan rauw worden gegeten, of verwerkt worden in salades. Bij misselijkheid kan basilicum ook worden verwerkt tot thee, hiervoor is nodig:
* water

*1 ½ theelepel gedroogde basilicum of een handvol verse
Wanneer vers basilicum wordt gebruikt, dient dit eerst fijn te worden gesneden. Vervolgens kook je een kop water en giet dit over de basilicum. Laat het tien minuten afgedekt trekken. Ongeacht of verse of gedroogde basilicum wordt gebruikt, zeef je het geheel door een fijne zeef of doek. Drink de thee twee tot drie maal per dag.

 

“Kamille”

Regelmatig een kopje kamillethee kan misselijkheid voorkomen. Bij misselijkheid kan het de klachten verminderen. Kamille bevat, net als basilicum, etherische oliën. In kamille zijn deze bijzonder krachtig, waardoor de plant ook geschikt is bij braakneigingen en zelfs darmontsteking. Alleen de bloemen worden gebruikt. Voor één kop kamillethee is nodig:
* kopje water

*Kleine handvol kamillebloesem
Snijdt de kamillebloemen fijn en kook het water. Giet het water over de fijngesneden bloemen en laat het tien minuten trekken. Zeef de bloemresten uit de thee alvorens het te drinken. Kamillethee heeft het meeste effect wanneer het op regelmatige tijden gedronken wordt, 3 tot 4 keer per dag.

 

“Bijvoet”

Van bijvoet worden alleen de topjes van de bovenste scheuten gebruikt als geneesmiddel. Deze worden zelfs alleen gebruikt van bloeiende planten. Bijvoet bevat etherische oliën, maar ook bitterstoffen, die de spijsvertering stimuleren. Bij misselijkheid kan thee van bijvoet de klachten verlichten. De plant absintalsem (Artemisia absinthium) lijkt veel op bijvoet en kan op dezelfde manier gebruikt worden. Deze plant is echter sterker, in veel gevallen te sterk. Voor bijvoetthee is nodig:
* water

*Volle theelepel bijvoetkruid
Kook een kop water en giet dit over het kruid. Laat het geheel korte tijd (1-2 minuten) trekken en zeef het. Drink 1 tot 3 koppen per dag.

Let op: Zwangere vrouwen mogen geen bijvoet gebruiken. De plant kan vroegtijdige weeën opwekken en tot een miskraam leiden. Hooikoortspatiënten doen er verstandig aan de plant niet zelf te oogsten, de bloemen kunnen irritatie opwekken.

 

” Munt”

Dit kruid helpt tegen vele klachten en ook tegen reisziekte en misselijkheid. Het  brengt het maag-darmkanaal tot rust en geeft een verfrissende smaak.

De Munt laat zich goed combineren met andere kruiden. En is dan ook in veel kruidenthee mengsels vertegenwoordigd. Verder kun je het kruid vers eten, maar ook in gedroogde vorm heeft het medicinale werking.